dissabte, 10 de maig del 2014

TEMA 13. L' ipad en la Educació Primària.


1. Què és l'Ipad?

L'Ipad és dels cridats ordinadors "tablet": és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics.
Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de textos.
No obstant aixó, els analistes diuen que la seua principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure videos, més que la seua utilitat com a laptop.
Imatge treta de: http://www.muycomputer.com/wp-content/uploads/2011/03/ipad21.jpg

2. Característiques d'un ipad.
Imatge treta de: http://ipadstatic.com/2011/03/iPad-vs-ipad-2-caracteristicas-hardware-specs.png

3. Propostes de treball per a Ipad.

- Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Coster Free: lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes...
- Esquema: Emprar Wikipanion per llegir un article de Wipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
- Mapa Conceptual: resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
- Resum de notícies: Buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el prgrama Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzant el client Mail.
- Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en iBooks i després de la seua lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
- Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'àudio.
- Gràfics estadístics: crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.
- Fitxes PDF. Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis Free para remitir-se-la al professor/a pujant-la a un espai comú.
- Edició d'imatges: Localitzar i descarregar una foto utilitzant al navegador web safari. A continuació, s'insereix la imatge en una nota d' EverNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
- Geolocalització de materials: Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país... amb Google Earth. Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços... Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb Word Explorer.
Imatge treta de: https://sentadaenunpupitredeprimaria.files.wordpress.com/2013/01/ipad.jpg

4. L'Ipad en l'aula de Primària.

- Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ.
- Simplement amb la seua manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.
- Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seues aplicacions, augmentant la concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge l'údic.
- L'Ipad possibilita un treball individualitzat adaptat-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).

5. Aplicacions Ipad per Educació Primària.

- IWriteWords: Serveix per a ensenyar als nens l'escriptura.
- Read Me Stories: És una biblioteca d'històries i et permet veure cadascun dels capítols a base d'històries molt visuals.
- Kid Paint: És igual que el Paint però per a xiquets.
- Magic Piano: Com si pugueres tocar un piano virtual.
- Math Party: Per a fer càlculs mentals. Per a partir de cinc anys i te diferents nivells, poden jugar contra els seus pares també.
- ABC 123 Writing Practice: T'ajuda a saber com escriure lletres i nombres en Angles.
Imatge treta de: http://www.hoyipad.com/wp-content/uploads/2012/12/ipad_icons_popping_out.jpg

APORTACIONS PERSONALS.

En la meua opinió m'agradaria dir que m'he quedat impactada amb les aplicacions i tots els usos educatius que se li poden donar a l'Ipad. Estava molt be informada de que altres TIC a l'aula eren molt útil, però l'ipad no es queda enrrere.
Podem dir, que és un objecte tecnològic que hui en dia te molta demanda i hi ha moltes persones que el coneixen, en tenen un i el dominen perfectament. Els alumnes no són una excepció i per tant, és un gran potenciador de motivació per a aprendre coneixement a les classes.

Adjunte aquest enllaç on podeu veure que és un Ipad, els tipus que hi ha, les seues característiques i una petita informació sobre el Ipad en l'educació.

Adjunte aquest enllaç on podeu trobar unes explicacions del que necessiten els professors i de com hem de introduïr el ipad en l'educació. Aplicacions que es poden emprar a l'escola amb els nostres alumnes.
A més, trobem un exemple molt detallat d'una Webqüest que van a realitzar amb l'ajuda de l'Ipad. 
També apareix un video d'una classe on la professora està explicant el treball que van a realitzar amb l'Ipad i es veu clarament com els xiquets el manegen i el disfruten motivats.
Considere que aquest enllaç es molt interessant ja que apareix informació diversa i molt exemplificada.

En aquest enllaç podeu trobar un article actual on s'esposen els problemes principals pels quals l'Ipad encara no està molt integrat a les aules.

Si trobeu que no es suficient amb aquestos enllaços, en aquesta pàgina podeu trobar més:

En aquesta presentació podeu trobar informació sobre l'Ipad a l'educació. Per exemple alguns exemples d'aplicacions, els avantatges o inconvenients que presenta integrar-lo a l'aula....

Ipad en educación. from Elena Portavella Guerrero

En aquesta presentació podeu trobar l'aplicació de l'Ipad però a l'educació Infantil. Considere que si les TIC són útils seria convenient començar a integrar-les desde que els nostres alumnes són menuts.
Apareixen tots els punts dels que ens hem informat anteriorment però en aquesta etapa educativa. 

Pràctica 8. LA WEBQÜEST.



La Webqüest és una ferramenta que forma part d'un aprenentatge guiat amb recursos d'Internet i que fomenta un nou aprenentatge en els nostres alumnes, més competència digital, treball cooperatiu, autonomía dels estudiants i una avaluació pròpia.

Aquesta té 7 parts i són les següents:

1. Presentació: En aquest apartat hem de presentar-nos, és a dir, possar els nostres noms, els estudis que estem fent, o si son professors... les dades personals que vulguem. També el títol de la nostra webqüest i si volem podem introduïr un poc el nosre tema per exemple a través d'un video, d'una imatge...
2. Introducció: En aquest apartat tendríem que justificar el tema que hem elegit per a realizar la nostra Webqüest.
3. Tasca: En aquest apartat només hem d'especificar quin és l'objectiu final que volem aconseguir el finalitzar la realització de la nostra Webqüest.
4. Procés: En aquest apartat hem de resumir de manera breu els objectius de cada tasca que anem a treballar a continuació. Després es realitzaran dins d'aquest apartat les activitats que vulguem, explicant l'activitat, plantejant-la i definint més l'objectiu a aconseguir en cada una d'aquestes. També, no sen's pot oblidar que després de les activitats hem de fer una tasca final, es a dir una activitat més funcional que arreplegue tots els coneixements apresos en les activitats anteriors.
5. Avaluació: En aquest apartat hem de avaluar els aprenentatges que els nostres alumnes han aconsseguir amb la realització de les activitats anteriors. Per exemple, podem fer una rúbrica amb cada una de les activitats i evaluar si han aconseguit del tot els objectius o no de cadascuan d'aquestes. Aquesta fase és important perquè és la que li permeteix al nostre alumne saber fins a quin punt a aprés sobre el tema i si ha de millorar o no.
6. Conclusió: En aquest apartat el que faríem és una reflexió de com a anat la creació i el funcionament de la Webqüest amb els nostres alumnes. Per exemple, els problemes que hem trobat, els beneficis que hem aconseguit...
7. Bibliografia: En aquest apartat hem de posar els llibres, pàgines, videos, imatges... que hem necessitat per a fer la nostra Webqüest.
8. Orientacions per al professor: Ací faríem una justificació educativa i una petita guía didàctica de com intruiríem la Webqüest en classe.

Ara passem ja a explicar les passos que hi ha que seguir per a fer-la:

1) Posem Google Sites al nostre navegador i cliquem en la primera opció. Posem el nostre Gmail i la contrasenya.
Font original.

2) Dins del nostre correu cliquem en "crear" , elegim la plantilla que vulguem, possem un títol per a la nostra Webqüest, replenem el codi i tornem a clicar en "crear" i ja podem començar a fer la nostra Webqüest. 
Font original.

3) Ens apareixerà la pàgina principal. Ara és el moment de crear els apartats que té la Webqüest. Primer clicaríem en "página nueva" i  possaríem el títol de l'apartat i donaríem a "nivel superior" i "crear". Així podríem anar crenat totes les parts. En concret per a classificar dins de l'apartat de "procés", les activitats hem de seguir el mateix procés però canviar l'opció de nivell superior a "clasificar la página dentro de procés".

Font original.
Font original.
Font original.

4) Ara passem a explicar les opcions que trobem a la llapicera "editar página". Si cliquem ací podem modificar tota la pàgina:

- Canviar el títol.
- Canviar la lletra amb la que escrivim de tamany, tipus...
- Canviar la situació del text en Disseny.
- Afegir tables.
- Insertar imatges, videos...
- Escriure en l'apartat en el que estem.
- Trobar ajuda.
Font original.
Font original.

5) I per últim, a l'engranatge " menú, más acciones" podem veure i fer els següents canvis:

- Podem eliminar pàgines.
- Podem imprimir pàgines.
- Podem copiar la pàgina.
- Podem moure la pàgina de lloc.
- Guardar o canviar la plantilla de pàgina.
- En "historial de revisiones" podem veure els canvis que ha realitzat el nostre company a la Webqüest si no la estem fent sols. 
- En "configuración de la página" podem elegir el que volem mostrar. Per exemple enllaços...
- En "modificar el diseño del sitio" podem en "navegación horizontal"- "habilitar"- "estilos" elegir la forma en la que volem que aparega l'índex.
- En "administración del sitio" podem també canviar el títol de la nostra Webqüest, en "temas, colores y fuentes" podem canviar totes les plantilles, les imatges de fons,els colors de fons... En "Compartir y permisos" podem elegir si volem que la nostra Webqüest siga pública o no i en "invitar personas" podem enviar-la a qui vulguem.

Font original.


  • Ací adjunte un exemple pròpi d'una Webqüest:


APORTACIONS PERSONALS:

En la meua opinió la Webqüest és una eina de treball molt útil en l'escola. Ja que si els nostres alumnes utilitzen aquesta eina milloren la seua competència digital, adquirixen nous coneixements d'una manera diferent i més motivadora i poden fer com una "autoavaluació" d'aquestos nous aprenentatges.
A més, és una eïna fàcil de crear i emprar, i de la que es pot treballar qualsevol tema.

Ací vos deixe molts exemples sobre diferents temes d'una Webqüest.

Exemples de Webqüest

Ací vos deixe aquest slideshare on podeu trobar la definicó de Webqüest, les seus característiques, exemples, les seues parts explicades... D'una manera més visual.


WebQuest from Sistematizacion De la Enseñanza

Ací vos deixe un esquema de la Webqüest:

Imatge treta de:http://stellae.usc.es/red/file/download/34567 

dimecres, 7 de maig del 2014

TEMA 12. Aplicacions educatives del programari lliure.



1) Qué és Linux?
Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues caraterístiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.
 - La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per el seu ús.
- La segona, és que el sistema va acompanyat del codi font.
El sistema ho formen el nucli del sistema (Kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Tux.svg/512px-Tux.svg.png

2) Software Lliure.
- Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.
- Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats.
- Llibertat de distribuir còpies.
- Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.

Imatge treta de: http://perexat.files.wordpress.com/2008/11/mapa-conceptual-software-libre_2.png

3) Avantatges i desavantatges del sofware lliure.

Avantatges.
- Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisió de llicències.
- Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
- Eliminació de barreres de presupostos.
- Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d'ajudar.
- Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l'amplia disponibilitat d'eines i llibreries.
- Les aplicacions són fàcilment auditives abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
- Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora).
- Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

Desavantatges.
- La corba d'aprenentatge és major.
- El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.
- Es necessita dedicar recursos a la reaparició d'errates.
- No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
- Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant.
- L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'automatització de tasques.
- La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateix fi... poden crear confusió.

Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic3cJqkcr5P90ljBVkEez3mUjpIut35B1R8uP7tiOtHrBdDUTpAoTqqmNhxm6vFTef-CHRnCD0f_qfM3vE1MtATxG17NHwbyKW05Gz_6XIiu-bZcQ4vDPH5ig3-EX32HkOsXVBi-0jAHs/s640/culi.PNG
4) Lliurex.
Lliurex és una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

Imatge treta de: http://www.muylinux.com/wp-content/uploads/2011/09/lliurex.png

APORTACIONS PERSONALS: 

Opinió personal: 
En la meua opinió el programari lliure s'ha de fomentar perquè considere que ja tenim en un centre prous gastos que paliar en materials, mestres, renovacions... No ve mal poder tindre una eina de treball gratuïta. 
A més, si el programari és lliure no es fomenta la pirateria que és un aspecte també positiu a tindre en compte a l'hora d'elegir. 


En aquest slideshare podeu trobar també els avantatges i els desavantatges del programari lliure, evolució del terme, diferències entre el programari lliure i de paga, mapes i esquemes...

Software Libre from Udem

En aquest enllaç podeu trobar una definició completa del programari lliure i fa un anàlisi detallat de les llibertats esencials que té aquest programari. Considere que aquesta pàgina és útil per a les persones interessades o decidides a utilitzar aquest programari.
Llibertats del programari lliure

En aquest enllaç trobareu una notícia de Adrián Terrizano en la que parla del canvi que s'esta produïnt, que cada vegada les empreses utilitzen o es plantegen utiilitzar el programari lliure per diverses raons, ja siga per els costos, millor seguretat... Podem dir que la notícia defén que el programari lliure està agafant força i és una bona alternativa o opció.
Evolució del programari lliure

Ací vos deixe un esquema del programari lliure per a vore d'una manera més visual les característiques o elements relacionats amb aquest.
Imatge treta de: http://operacionpinguino.files.wordpress.com/2009/10/mapa-conceptual-software-libre1.png

divendres, 2 de maig del 2014

TEMA 11. Objectes d'aprenentatge i llicències en Internet.



1) Qué són els objectes d'aprenentatge? 
Qualsevol entitat digital o no digital que pot ser usada, reutilizada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia.

Exemples:
- Contingut multimèdia.
- Contingut Instructiu.
- Objectes d'aprenentatge.
- Programari educatiu i eines de programari.
- Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l'aprenentatge recolzat tecnològicament.

D'altra banda els objectes d'aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, on el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recuroso d'aprenentatge i la seua utilització.
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidfyn10z3OGxRLxVVNLc1geGLLMQbWeyxfxLKcwERbX1aJLZJ_H2Qz-1pFC9jcqW7dLRRQ5-qP1Qw_gfM5Ja-9bXFzRNou_B37rJ8jNafWTHM61i-k8hHPoFlfHUUKi65-n639Xb_Ui67J/s1600/Definici%C3%B3n+OA.png 

2) On trobar els objectes d'aprenentatge? 

- Projecte Agrega: Aquesta iniciativa elaborada pel ministeri d'Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característica descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptada a les nosres necessitats es tindrà en compte la plataforma d' Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

- Projecte LearningSpace: En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCORM o Comon Gartridge. Triant qualsevol d'aquests formats s'obtindrà l'objecte d'aprenentatge en format ZIP.

Ací vos deixe llocs on trobar objectes d'aprenentatge:
agrega.educacion.es
J.Clic
clic.xtec.cat/ca/jclic

Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9prBUZJDYiE3RWx2BjOxlHr1O5HsrvmnHxfwYp4xUr51IDLJw32zkOc6ZUXtP4NmH5-0d63L2ex6FgYAX2OupQy7f9uYzgYrmPU3ysKRMot7xe-FoZw8Awus7fD8S4jms-JKBcsje5ERo/s1600/OBJETO+DE+APRENDIZAJE+5.jpg
3) Llicències d' Internet.


  • Copyright: és un conjunt de normes jurídiques i principis que afirmen els drets morals i patrimonials que la ley concedix als autors, per el sol fet de la crecació d'una obra literària, artística, muscial, científica o didàctica, estiga publicada o inédita. 
Imatge treta de: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Copyright.svg/220px-Copyright.svg.png
  • Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació impossades per el copyright. L'única condició és que el treball derivat ha de mantindre el mateix règim de drets d'autor que l'original.
Imatge treta de: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Copyleft.svg/512px-Copyleft.svg.png

  • Creative Commons: és una organització no gubernamental sense ànim de lucre i el seu objectiu és ajudar a reduïr les barreres legals de la creativitat per mig de la nova legislació i noves tecnologies. Amb aquest fi han desarrollat una sèrie de llicències, anomenades també Creative Commons, que permeteixen als autor cedir alguns drets d'autor sobre la seua obra. Els mateixos autors decideixen els drets que volen cedir, d'aquesta forma poden, d'una forma senzilla, gratuita i legal, indicar el tipus d'ús que volen permitir de la seua obra. 
Imatge treta de: http://periodismohumano.com/files/2010/01/creativecommons.png
  • Existeixen quatre drets bàsics en les llicències que anem a explicar: 
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkySpUE_G2eOkmSvkirau7yOCegpyLA3hmJWZYoktCiR_QeV6UOXP5QE6TnkqF938ryGEQiGQJ0D0opgCY9DR2_NS6fYWYiX1OZ4FxMnTJoqH-ZzOSZfOY4bwS9ZfK3m9qkN4IOjK6v84/s1600/050812_1940_Qupodemospu1.png

  • Combinat amb aquest quatre drets bàsics, es generen els sis tipus de llicència Creative Commons: 
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0v3apG0ltVy5cXMR2aOKYC2MDo9i4nVXdpXK4FcJBDBlWkHdsKsFgl91AOu4Vj6VM2Vpo6o3Rm-cLXdE_Pt64w4QalVeNaTtQQE7XR5HBZIv4iLRry408p_qqjZfqjEpxzNf1Wxfqp_U/s1600/licencias.jpg



APORTACIONS PERSONALS

En aquest enllaç podeu trobar exemples d'objectes d'aprenentatge per a entendre d'una manera un poc més pràctica el que són.

Exemples d'objectes d'aprenentatge audiovisuals

En aquest enllaç podeu trobar l'evolució del que és un objecte d'aprenentatge o el que és el mateix, l'evolució de les diferents definicions que han anat creant-se i també les característiques que ha de presentar un objecte d'aprenentatge. Finalitza amb la definició de l'objecte d'aprenentatge interactiu.

Evolució del concepte de OA

Ací deixe aquest slideshare on podeu trobar molta informació relacionada amb els objectes d'aprenentatge. Per exemple la seua definició, les seus característiques més destacades, objectius que pretén l'objecte d'aprenentatge...
A més, aquesta presentació profunditza un poc més en aquest tema i parla sobre la reutilització d'un objecte d'aprenentatge, el procediment que hi ha que seguir per a fer un objecte d'aprenentatge, exemples ja fets...
Una cosa interessant i de gran ajuda per a entendre i saber més sobre aquest tema és que la presentació mostra la informació molt clara i també moltes tables i esquemes.



Importancia de los objetos de aprendizaje en la educacion virtual from MARCO OSCAR NIETO MESA

Adjunte aquest article de María Elena Chan del 2001 on podeu informar-vos més profundament sobre que és un objecte d'aprenentatge, també sobre la importància de crear-los i desenvolupar-los a l'aula i com fer açò últim.

Objectes d'aprenentatge i innovació educativa

Sobre les llicències d' Internet adjunte primer aquest enllaç perquè m'ha cridat l'atenció. És una entrevista a una cantant (Camila Monasterio) que va decidir crear la seua pròpia llicència per al disc que anava a publicar. El disc té llicència creative commons però una clàusula anomenada mantera que permiteix als venedors ambulats vendre la seua música.

Crear la teua llicència

Adjunte aquest enllaç on podeu trobar una pàgina per buscar obres amb la llicència de Creative Commons i també publicar les teues pròpies amb aquesta.
A més, també apareixen notícies relacionades amb aquesta llicència que us poden interessar.

Creative Commons

Ací us deixe aquest slideshare on podeu trobar informació sobre el copyright, el copyleft i una nova iniciativa "Open Access OA". Molta de la informació pareix ja a la meua entrada però en aquesta presentació també s'amplien definicions i coneixements interessants.


Propiedad intelectual en internet. Licencias. from Alberto Galán

En la meua opinió els objectes d'aprenentatge són necessaris en l'educació ja que és una manera més d'ensenyar com a professors i de motivar las nostres alumnes. A  més, ser creatius, un element també molt important que ha de tindre un bon mestre.
Pel que fa a les llicències d'Internet, considere que a ningú ens agradaria que ens copiaren el material que hem creat o dissenyat amb tant esforç. És una bona manera d'evitar problemes a Internet on hui en dia tot el món podria copiar informació d'uns altres. 

TEMA 10. Les xarxes socials en educació:Twitter i Facebook.



1) Definició de xarxes socials.

Algunes de les seues característiques més importants són:
- Són xarxes de relacions personals, també anomenades comunitats que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social.
- Són grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a través de Projectes.
- Existeix un cert sentit de pertinença a un grup amb una cultura comuna: es comparteixen uns valors,  unes normes i un llenguatge en un clima de confiança.

Una altra definició...

- Són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitats de comunicació diversos per a mantenir en contacte els usuaris de la xarxa.
- Es basen en un programari especial que integra nombroses funcions individuals: blocs, wikis, una mateixa superfície.
- Com exemples de xarxes socials: Facebook, Twitter, MySpace, Ning, Second Life, Twenti.

Imatge treta de: http://blogs.salleurl.edu/antiguos-alumnos/files/2014/03/redes-sociales1.jpg

2)  Tipus de xarxes socials.(SEGONS ACTIVITAT)

- Microblogging: Permeten enviar i publicar missatges breus de text, així com seguir a altres usuaris. (Twitter, Muugo, Plurt).
- Jocs: Els usuaris potencials són aquells que busquen relacionar-se. (Monument, Foursquare, Matak)
- Marcadors socials: A través d'etiquetes classifiquen, emmagatzemen enllaços per ser compartits. (Digg, Diigo, Mister Wong).

3) Tipus de xarxes socials. (SEGONS CONTINGUT)

- Fotos: Permeten emmagatzemar, ordenar, buscar i compartir fotografies. (Flickr, Fotolog)
- Música: Permeten escoltar música ademés de classificar-la i compartir-la. (Last Fm, Grooveshark,Spotify).
- Videos: Permet crear perfils i llistes d'amics. (Youtube,Vimeo).
- Documents: Es poden trobar, publicar i compartir textos. (Scribd, Slideshare)
- Presentacions: Permeten classificar i compartir les seues presentacions professionals. (Slideshare, Photopeach, Glogster, Prezi)
- Notícies: Permeten veure la informació que mes interessa. (Digg, Meneame).
- Lectura: Es poden classificar les preferències literàries. (WeRead).
Imatge treta de: http://image.slidesharecdn.com/tiposderedessociales-130313192613-phpapp02/95/slide-1-638.jpg?cb=1363220971

4)  Usuaris potencials de les xarxes socials.
- "Social media selectors". Orientats a la funcionalitat en termes de la comunicació i contacte amb el grup de referència. (40%). Per exemple els Community managers.
- "Simple social networks". Motivats per la dimensió lúdica i relacionat pel que fa al seu grup social. (33%).
- "Trend followers". L'entreteniment i la informació d'esdeveniments i festes constitueixen el seu principal objectiu. (19%).
- "Social media addicts". Tenen una clara intencionalitat professional. (10%).
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixGFMHDMJCeUgFoRVxYbCZ8s5sKmCsfC7NBaHQeDFoMWqoR7v3JOh_GW5MTUbtzNS_ivamWyGmYxvNc4T3pv-4yv62Z_jhfk7Jt828sK8A42gYWEX825Mf-jKl_g4hFKTZ5hb03KY4VVk/s1600/blog1.jpg

5) Facebook.
- Facebook és un lloc web de xarxes socials creats per Mark Zuckerberg i fundat per Eduardo Saverin, Chris Hughes i  Dustin Moskovitz.
- Originalment era un lloc per a estudiants de la Universitat d'Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tinga un compte de correu electrònic.
- Existeix la possibilitat d'incloure fotos i videos al mur.
- Disposa d'una llista d'amics i d'un grup de pàgines o es pot reunir a gent d'interessos comuns.
Iamtge treta de:http://www.marketingconredessociales.com/wp-content/uploads/2013/03/Facebook-Logo.jpg 
6) Twitter.
- La xarxa permet posar missatges de text de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets que es mostren en la pàgina principal de l'usuari.
- Els usuaris poden subscriure's als tweets d'altres usuaris.
- Per defecte, els missatges són públics, podent difondre's, privadament mostrant-los únicament a seguidors.
imatge treta de: https://blog.twitter.com/sites/all/themes/gazebo/img/ios_homescreen_icon.png

7)  Aplicacions educativesde Twitter i Facebook.
Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa.
Avís sobre la publicació de bulletins informatius periòdics.
Informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d'exàmens...
Com agenda i recordatori d'esdeveniments tals com reunions o trobades.
Establir un canal de notícies en diferit mitjançant l'ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web.
Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d'un fòrum de discussió, l'abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris.
Fer grups en Facebook.
En "CiteMe"poden tindre referències de textos que agafes.
En "BooksiRead" podem qualificar i compartir llibres.
En "Study Groups" podem fer tasques i col·laborar amb els companys.
En "Mathemathical Formules" podem escriure fórmules matemàtiques als murs dels amics.
Imatge treta de: http://cmapspublic2.ihmc.us/servlet/SBReadResourceServlet?rid=1229156525430_386579239_2946&partName=htmljpeg

APORTACIONS PERSONALS

En la meua opinió les xarxes socials són una eina que es deuria d'utilitzar molt més a les aules ja que hui en dia els xiquets desde menuts dominen mòbils, ordinadors, tablets... 
A més, com a mestres hem de ser motivadors i les xarxes socials poden ajudar-nos molt en aquest sentit. 
Però també hi ha que tindre en compte que cada vegada estem més enganxats a les xarxes socials i per als xiquets poden ser una distracció a les classes i no una utilitat. 
Hem d'aplicar-les però sabent com hem de fer-ho. Explicar clarament abans d'incorporar-les a l'aula els objectius que hem d'aconseguir i la finalitat que té utilitzar eixa xarxa.

En aquest enllaç podeu trobar alguns dels rics que tenen les xarxes socials per a tots, grans i menuts i també un vídeo amb un exemple del que ens pot passar a qualsevol. Pense que és un material útil per a l'aula que podria servir com un cas per a ensenyar als nostres alumnes i concienciar-los dels perills o de com poden enganyar-nos fàcilment.


En aquest enllaç podeu trobar els avantatges que hi ha quan el centre i els professors utilitzen les xarxes socials en el seu ensenyament. 
A més, també apareix un slideshare on podeu trobar molta informació sobre les xarxes socials per exemple les actituds que es pot tindre d'avant de les xarxes amb exemples de l'ús adequat d'aquestes i l'ús inadequat, les aportacions que té utilitzar una xarxa social, xarxes socials recomanades segons l'edat dels teus alumnes...