divendres, 2 de maig del 2014

TEMA 11. Objectes d'aprenentatge i llicències en Internet.



1) Qué són els objectes d'aprenentatge? 
Qualsevol entitat digital o no digital que pot ser usada, reutilizada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia.

Exemples:
- Contingut multimèdia.
- Contingut Instructiu.
- Objectes d'aprenentatge.
- Programari educatiu i eines de programari.
- Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l'aprenentatge recolzat tecnològicament.

D'altra banda els objectes d'aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, on el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recuroso d'aprenentatge i la seua utilització.
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidfyn10z3OGxRLxVVNLc1geGLLMQbWeyxfxLKcwERbX1aJLZJ_H2Qz-1pFC9jcqW7dLRRQ5-qP1Qw_gfM5Ja-9bXFzRNou_B37rJ8jNafWTHM61i-k8hHPoFlfHUUKi65-n639Xb_Ui67J/s1600/Definici%C3%B3n+OA.png 

2) On trobar els objectes d'aprenentatge? 

- Projecte Agrega: Aquesta iniciativa elaborada pel ministeri d'Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característica descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptada a les nosres necessitats es tindrà en compte la plataforma d' Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

- Projecte LearningSpace: En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCORM o Comon Gartridge. Triant qualsevol d'aquests formats s'obtindrà l'objecte d'aprenentatge en format ZIP.

Ací vos deixe llocs on trobar objectes d'aprenentatge:
agrega.educacion.es
J.Clic
clic.xtec.cat/ca/jclic

Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9prBUZJDYiE3RWx2BjOxlHr1O5HsrvmnHxfwYp4xUr51IDLJw32zkOc6ZUXtP4NmH5-0d63L2ex6FgYAX2OupQy7f9uYzgYrmPU3ysKRMot7xe-FoZw8Awus7fD8S4jms-JKBcsje5ERo/s1600/OBJETO+DE+APRENDIZAJE+5.jpg
3) Llicències d' Internet.


  • Copyright: és un conjunt de normes jurídiques i principis que afirmen els drets morals i patrimonials que la ley concedix als autors, per el sol fet de la crecació d'una obra literària, artística, muscial, científica o didàctica, estiga publicada o inédita. 
Imatge treta de: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Copyright.svg/220px-Copyright.svg.png
  • Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació impossades per el copyright. L'única condició és que el treball derivat ha de mantindre el mateix règim de drets d'autor que l'original.
Imatge treta de: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Copyleft.svg/512px-Copyleft.svg.png

  • Creative Commons: és una organització no gubernamental sense ànim de lucre i el seu objectiu és ajudar a reduïr les barreres legals de la creativitat per mig de la nova legislació i noves tecnologies. Amb aquest fi han desarrollat una sèrie de llicències, anomenades també Creative Commons, que permeteixen als autor cedir alguns drets d'autor sobre la seua obra. Els mateixos autors decideixen els drets que volen cedir, d'aquesta forma poden, d'una forma senzilla, gratuita i legal, indicar el tipus d'ús que volen permitir de la seua obra. 
Imatge treta de: http://periodismohumano.com/files/2010/01/creativecommons.png
  • Existeixen quatre drets bàsics en les llicències que anem a explicar: 
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkySpUE_G2eOkmSvkirau7yOCegpyLA3hmJWZYoktCiR_QeV6UOXP5QE6TnkqF938ryGEQiGQJ0D0opgCY9DR2_NS6fYWYiX1OZ4FxMnTJoqH-ZzOSZfOY4bwS9ZfK3m9qkN4IOjK6v84/s1600/050812_1940_Qupodemospu1.png

  • Combinat amb aquest quatre drets bàsics, es generen els sis tipus de llicència Creative Commons: 
Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0v3apG0ltVy5cXMR2aOKYC2MDo9i4nVXdpXK4FcJBDBlWkHdsKsFgl91AOu4Vj6VM2Vpo6o3Rm-cLXdE_Pt64w4QalVeNaTtQQE7XR5HBZIv4iLRry408p_qqjZfqjEpxzNf1Wxfqp_U/s1600/licencias.jpg



APORTACIONS PERSONALS

En aquest enllaç podeu trobar exemples d'objectes d'aprenentatge per a entendre d'una manera un poc més pràctica el que són.

Exemples d'objectes d'aprenentatge audiovisuals

En aquest enllaç podeu trobar l'evolució del que és un objecte d'aprenentatge o el que és el mateix, l'evolució de les diferents definicions que han anat creant-se i també les característiques que ha de presentar un objecte d'aprenentatge. Finalitza amb la definició de l'objecte d'aprenentatge interactiu.

Evolució del concepte de OA

Ací deixe aquest slideshare on podeu trobar molta informació relacionada amb els objectes d'aprenentatge. Per exemple la seua definició, les seus característiques més destacades, objectius que pretén l'objecte d'aprenentatge...
A més, aquesta presentació profunditza un poc més en aquest tema i parla sobre la reutilització d'un objecte d'aprenentatge, el procediment que hi ha que seguir per a fer un objecte d'aprenentatge, exemples ja fets...
Una cosa interessant i de gran ajuda per a entendre i saber més sobre aquest tema és que la presentació mostra la informació molt clara i també moltes tables i esquemes.



Importancia de los objetos de aprendizaje en la educacion virtual from MARCO OSCAR NIETO MESA

Adjunte aquest article de María Elena Chan del 2001 on podeu informar-vos més profundament sobre que és un objecte d'aprenentatge, també sobre la importància de crear-los i desenvolupar-los a l'aula i com fer açò últim.

Objectes d'aprenentatge i innovació educativa

Sobre les llicències d' Internet adjunte primer aquest enllaç perquè m'ha cridat l'atenció. És una entrevista a una cantant (Camila Monasterio) que va decidir crear la seua pròpia llicència per al disc que anava a publicar. El disc té llicència creative commons però una clàusula anomenada mantera que permiteix als venedors ambulats vendre la seua música.

Crear la teua llicència

Adjunte aquest enllaç on podeu trobar una pàgina per buscar obres amb la llicència de Creative Commons i també publicar les teues pròpies amb aquesta.
A més, també apareixen notícies relacionades amb aquesta llicència que us poden interessar.

Creative Commons

Ací us deixe aquest slideshare on podeu trobar informació sobre el copyright, el copyleft i una nova iniciativa "Open Access OA". Molta de la informació pareix ja a la meua entrada però en aquesta presentació també s'amplien definicions i coneixements interessants.


Propiedad intelectual en internet. Licencias. from Alberto Galán

En la meua opinió els objectes d'aprenentatge són necessaris en l'educació ja que és una manera més d'ensenyar com a professors i de motivar las nostres alumnes. A  més, ser creatius, un element també molt important que ha de tindre un bon mestre.
Pel que fa a les llicències d'Internet, considere que a ningú ens agradaria que ens copiaren el material que hem creat o dissenyat amb tant esforç. És una bona manera d'evitar problemes a Internet on hui en dia tot el món podria copiar informació d'uns altres. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada