dimecres, 7 de maig del 2014

TEMA 12. Aplicacions educatives del programari lliure.



1) Qué és Linux?
Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues caraterístiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.
 - La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per el seu ús.
- La segona, és que el sistema va acompanyat del codi font.
El sistema ho formen el nucli del sistema (Kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Tux.svg/512px-Tux.svg.png

2) Software Lliure.
- Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.
- Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats.
- Llibertat de distribuir còpies.
- Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.

Imatge treta de: http://perexat.files.wordpress.com/2008/11/mapa-conceptual-software-libre_2.png

3) Avantatges i desavantatges del sofware lliure.

Avantatges.
- Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisió de llicències.
- Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
- Eliminació de barreres de presupostos.
- Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d'ajudar.
- Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l'amplia disponibilitat d'eines i llibreries.
- Les aplicacions són fàcilment auditives abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
- Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora).
- Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

Desavantatges.
- La corba d'aprenentatge és major.
- El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.
- Es necessita dedicar recursos a la reaparició d'errates.
- No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
- Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant.
- L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'automatització de tasques.
- La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateix fi... poden crear confusió.

Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic3cJqkcr5P90ljBVkEez3mUjpIut35B1R8uP7tiOtHrBdDUTpAoTqqmNhxm6vFTef-CHRnCD0f_qfM3vE1MtATxG17NHwbyKW05Gz_6XIiu-bZcQ4vDPH5ig3-EX32HkOsXVBi-0jAHs/s640/culi.PNG
4) Lliurex.
Lliurex és una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

Imatge treta de: http://www.muylinux.com/wp-content/uploads/2011/09/lliurex.png

APORTACIONS PERSONALS: 

Opinió personal: 
En la meua opinió el programari lliure s'ha de fomentar perquè considere que ja tenim en un centre prous gastos que paliar en materials, mestres, renovacions... No ve mal poder tindre una eina de treball gratuïta. 
A més, si el programari és lliure no es fomenta la pirateria que és un aspecte també positiu a tindre en compte a l'hora d'elegir. 


En aquest slideshare podeu trobar també els avantatges i els desavantatges del programari lliure, evolució del terme, diferències entre el programari lliure i de paga, mapes i esquemes...

Software Libre from Udem

En aquest enllaç podeu trobar una definició completa del programari lliure i fa un anàlisi detallat de les llibertats esencials que té aquest programari. Considere que aquesta pàgina és útil per a les persones interessades o decidides a utilitzar aquest programari.
Llibertats del programari lliure

En aquest enllaç trobareu una notícia de Adrián Terrizano en la que parla del canvi que s'esta produïnt, que cada vegada les empreses utilitzen o es plantegen utiilitzar el programari lliure per diverses raons, ja siga per els costos, millor seguretat... Podem dir que la notícia defén que el programari lliure està agafant força i és una bona alternativa o opció.
Evolució del programari lliure

Ací vos deixe un esquema del programari lliure per a vore d'una manera més visual les característiques o elements relacionats amb aquest.
Imatge treta de: http://operacionpinguino.files.wordpress.com/2009/10/mapa-conceptual-software-libre1.png

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada