dimecres, 26 de febrer del 2014

Tema 4. Les TIC en la societat digital.



1) CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT TIC.

- Gran presència dels "mass media" i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat. 

- Gran quantitat d' informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d' informació però precisament l' abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.

- Continguts dels avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioenginyeria, noves tecnologies... El coneixement es va renovant veloçment. 

- El fi de l' era industrial. La major part de la societat treballa en el sector serveis i amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball. 

- Llibertat de moviment. La societat de la informació sustentada per voluntat de la globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment. 

- Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l' organització dels entorns laborals i obren grans possibilitats de tele-treball.


Imatge treta de : http://valorafegit.net/InternetiFamilia/wp-content/uploads/2010/03/tic.png


2) QUÉ SÓN LES TIC? 

Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l' emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació. 


Imatge treta de : https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuMEpWW7ENvDT7P-Ixg12fwPDGr8voFTZ0uH_5yml6JEgc8j4zcFSHK1TYbUA0kdD7CeCc7phJrYgprGPDcaXyC74u_t6JhXO5a80RHBaVtEaqbol6rC2YA6W0-rPgx7lKUefXOY9Qn90/s320/internet.jpg

3) CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC.

- Immaterialitat.
- Deslocalització
- Interactivitat
- Instantaneïtat
- Reproducció il·limitada
- No linealitat (hiperenllaços)
- Interconnexió
- Diversitat/ Multiformat (text, imatge, so). 



Imatge treta de: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzaMpVEwwok6vZ1hbm5QnerjLRLt6gD0BGCr9DtnQ5DI7hRgRi9c47DT2AAwP5rHk09eYKu8dh1ptouTpzs-SPcYKwDpfh31itsRl6MPc1MxBTgmIaZcN4DbzdNl-lEYTqbpVXbYkjNaUB/s1600/2.png

4) APORTACIONS DE LES TIC.

- Fàcil accés a tot tipus d' informació sobre qualsevol tema i format.

- Instruments per a tot tipus de procés de dades que ens permeten realitzar aquest procés de manera ràpida i fiable.

- Canals de comunicació immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona. 

- Emmagatzematge de grans quantitats d' informació en petits suports de fàcil transport. 

- Automatització de tasques mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzin els ordinadors.

- Interactivitat. Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió. 

- Homogeneització dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d' informació.

- Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de la nostra manera de pensar. 


Imatge treta de: http://www.surt.org/zonatics/images/nuvoldef.jpg

5) LIMITACIONS DE LES TIC.

- Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d' ordinador i sistemes operatius.

- Falta de formació: La necessitat d' uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d' aprendre. 

- Problemes de seguretat: Circumstàncies com el risc que el produeixin accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en botigues virtuals. 

- Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratiment dels equips i programes informàtics, al seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies. 

- Barreres culturals: L' idioma dominant (anglés) en el qual venen moltes referències i informacions d' Internet... 


Imatge treta de: http://elizaquin.files.wordpress.com/2010/10/frenos-a-las-tic1.png


APORTACIONS PERSONALS: 

Adjunte aquest slideshare on podem veure la funció de les TIC com eina de coneixement a l' escola de la societat de la informació. Comença informant-nos de forma general de la societat de la informació, la seua definició, evolució.. i després es centre de manera més específica en l' efecte de les TIC a l' aula. Per exemple explicant diversos tipus de programaris lliures educatius (projectes oberts com " la prestatgeria, "Linkat", "Col·lex", "Qaderns virtuals" o JClic).



Les TIC, eina de coneixement a l'escola de la societat de la informació from Francesc Busquets


Adjunte aquest altre slideshare que es centra en les aportacions o l' impacte que tenen les TIC en la societat. Podríem dir que és com una extensió d' aquesta entrada ja que també parla sobre les limitacions de les TIC, l' evolució de les TIC, aporta terminologia d' aquest camp...


Las tic y sus aportaciones a la sociedad from almgco

Per últim deixe aquest enllaç on podeu informar-vos d' una manera més concreta de la societat de la informació, el seu desenvolupament i les TIC com a eina de desenvolupament sostenible. 

La societat digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada